Brev til Eurosport Danmark

(Følgende blev sendt til Eurosport den 9. december 2014 på vegne af en række medlemmer af Facebook-gruppen Snooker på Eurosport)

Kære Eurosport Danmark.

Snookersporten er inde i en rivende udvikling. Seertallene stiger, præmiepengene og antallet af turneringer er langt større end for få år siden, og i Danmark er der både opstået en interesse blandt klubspillere og blandt fans af sporten. En del af tilskuerinteressen i Danmark er samlet i Facebook-gruppen “Snooker på Eurosport”, som har over 1.300 medlemmer.

Der er ingen tvivl om, at Eurosport i efterhånden mange år har spillet en stor rolle i at udbrede interessen for snooker udover Storbritanniens grænser. I Danmark har TV-dækningen fået et ekstra boost gennem kommentator Henrik Kaj Hansens underholdende og smittende engagement i hver en kamp. Og for det skal Eurosport have en stor tak.

Men netop pga Eurosports mangeårige støtte til snooker-sporten og den voksende interesse, som sporten oplever, er vi også mange, som er noget forundrede (nærmest chokerede) over behandlingen af sporten her i de seneste dage. I startede godt med intensiv dækning, ofte parallelt på begge kanaler, af de første runder af UK Championship, en af sportens tre Triple Crown-turneringer – at sidestille med en Major i golf eller Grand Slam i tennis.

Da det så blev tid til de afgørende kampe, kvartfinaler (fredag), semifinaler (lørdag) og finale (søndag), besluttede i, at almindelige (ikke-afgørende) bundesliga-kampe, ski-turneringer og selv forskudt hestespring var vigtigere. Det betød bl.a., at den første semifinale om lørdagen overhovedet ikke blev vist live, og at transmissionen af den anden semifinale først var programsat til 30 minutter inde i kampen (og kun blev vist på Eurosport 2, som færre har adgang til).

Af søndagens afgørende finale, hvor vinderen af trofæet og førstepræmien på næsten halvanden mio kr. (en ret stor sum, som ikke overgåes af mange sportsgrene udover de største) skulle findes, viste i en del af de første frames på Eurosport 2, før det blev afbrudt af fodbold. På Eurosport 1 begyndte i først to timer(!) inde i første session. Helt skørt var det, da det blev tid til den anden og afgørende finalesession om aftenen. Sessionen startede 20.00, men I begyndte først transmissionen 21.55. Og i stedet for at gå til live transmission, valgte I at vise kampen forskudt med to timers forsinkelse, så det alligevel ikke var muligt at følge afgørelsen, mens det skete! Hvad er det for en måde at behandle spillere og seere, og for den sags skyld også jeres kommentator på? Især når I tilsyneladende valgte at prioritere visningen af et båndet ridestævne på 2’eren, istedet for i det mindste at transmittere finalen live.

Vi ved, at Eurosport Player er et alternativ, og at det var muligt for nogle, at se kampene dér – men det koster ekstra, er ikke i samme kvalitet og mangler det kommentatorspor, som er en del af helhedsoplevelsen.

Vi forstår, at Eurosport også har forpligtelser overfor andre sportsgrene og ikke bare kan rydde sendefladen på grund af snooker (hvilket BBC2 i øvrigt gjorde ifm semifinaler og finale). Men hvor fx skisport og fodbold kan ses på mange andre kanaler, har Eurosport faktisk monopol på TV-snooker i Norden. Snooker-fans kan, modsat fans af de andre sportsgrene, ikke bare skifte over på en anden kanal – og modsat skisport og fodbold bliver snooker, af mærkværdige årsager, stort set aldrig nævnt i andre mediers generelle sportsdækning.

Det giver Eurosport et særligt ansvar for at prioritere sporten. Og så duer det bare ikke, at man efter en uges opbygning til de afgørende kampe vælger at reducere dækningen så meget, at det nærmest bliver latterligt og antiklimatisk. Det gør det sværere at engagere sig, og det sender et rigtig dårligt signal til potentielle nye seere af sporten, som, må man gå ud fra, især skal fanges på de afgørende og mest intense kampe. Og så øger det altså også risikoen for, at nogle fans finder andre og måske mindre juridisk holdbare metoder, til at se deres snooker på, hvilket hverken kan være godt for sporten eller for Eurosport.

Vi håber, at Eurosport også fremover vil fortsætte med sin historisk set store opbakning til snooker-sporten; og i den forbindelse vil overveje, hvordan man kan sikre, at de vigtigste kampe ikke bliver amputeret i TV-dækningen, således som det har været tilfældet ved UK Championship i år.

Til orientering er dette brev både sendt til jer fysisk og elektronisk, og det er ligeledes lagt på hjemmesiden snookerrejser.dk, hvor jeres svar også vil blive publiceret.

Med venlig hilsen,

Thomas Frandzen, Lyngby

Og på vegne af:

Peter Blichfeld, Århus      Henrik Høyrup, Slagelse      Mikkel Højer, Lunderskov

Peder Hansen, Grindsted      Wivi Hansen, Vanløse      Michael Larsen, Albertslund

Henrik Foersom, Søborg      Michael Hansen, Hejnsvig      Klaus Raabjerg, Gesten

Jesper Knudsen, Viborg      Anders Skifter, Roskilde      Torben Fynbo Andersen, Åbybro

Michael Nilsson, Vorbasse      Per Mikkelsen, Randers      Jytte Hansen, København

Henrik Falsing, Hundested      Allan Olesen, Agerskov     Joan Kahr, Skive

Susanne Lund Mølgaard, København      Frank Manniche, Helsingør

Henrik Poulsen, Søllested      Martin Kjeldsen, Otterup      Kathrine Simonsen, Vindinge

Ole Iversen, Mårslet      Simon Pedersen, Odense      Michael Petersen, Møn

Mikael Bendtsen, Søborg      Jakob Blønd, København S      Maj­Brit Dupont, Nørresundby

Jimmie Jensen, Ballerup      Jens Thomassen, Albertslund      Mikkel Skovby, Skive

Knud Bach Hansen, Horsens      Mikael Hjorth Jørgensen, Ballerup

Jonas Egeskov Jensen, Aarhus      Janne Andersen, Esbjerg      Dan Andersen, Esbjerg

Helene Holst Jensen, Søborg      Tine Tatiana Diderichsen, København NV

Winnie Catling, Odense      Anders Juul Jensen, Odense      Karen Hald Petersen

Jesper Erhardsen, Nordborg      Lis Thomsen, Hobro      Casper M. Malmgaard, Aalborg