Hvis du aldrig har været til en rigtig snooker-turnering, er du måske usikker på, hvordan det fungerer – skal man have særligt tøj på? Er der pauser? Må man snakke? Drikke øl? osv. Vi har samlet svar på nogle af spørgsmålene herunder, baseret på vores egne erfaringer fra turneringer i forskellige lande.
1. Hvordan afholdes Snooker-turneringer?
De store Snooker-turneringer afholdes typisk i sports-, teater eller koncerthaller. Borde og tilskuerrækker er som regel placeret sådan, at der er plads til mellem ca. 500 tilskuere til et godt stykke over 1000 tilskuere (fx i Tempodrome-hallen i Berlin). Jo færre tilskuere der er plads til, jo mere intim er stemningen som regel og jo tættere sidder publikum på spillebordene. Normalt er der siddepladser på tre ud af de fire sider rundt om bordene, mens bagenden af bordet (enden med sort spot) vender mod “backstage”. Der er som regel et foyerområde udenfor selve hallen/salen, hvor der er et udvalg af barer, måske en cafe og bod(er) med salg af merchandise.
Der spilles ofte flere kampe samtidigt i de første runder af de store turneringer, dvs. at der er 2, 4 eller helt op til 8 borde i gang samtidigt. Semifinaler, finaler – og også gerne kvartfinaler – spilles dog som regel individuelt, dvs. salen er ikke “delt op” og man bliver ikke distraheret af klapsalver på den anden side af skillevæggene. I en turnering som The Masters spilles alle kampe dog individuelt helt fra første runde.
2. Hvordan opfører man sig som tilskuer under en turnering?
Et par hovedregler, som kan variere afhængig af turnering og hvor i salen man sidder er:
- Man kan hviske til hinanden under spillet, hvis man absolut skal. Man kan snakke i pauserne imellem frames.
- Man rejser sig ikke eller går rundt i salen under en frame. I pauserne mellem frames kan man rende på toilettet eller i lobby-barerne, og så bliver man typisk lukket ind i pausen mellem de næste frames. Ved mange turneringer er det muligt også at blive lukket ind på fx balkonen (hvis hallen har en sådan) under spillet, og så kan man gå ned på sin rigtige plads i pauserne.
- Der er normalt ingen dresscode. Selv ved finalen i fx UK Championship er det et fåtal som er i rigtig fint tøj. De fleste går i afslappet eller pænt/afslappet tøj. Hvis tøjet kan gå de fleste andre steder, kan det også gå til snooker. Bemærk dog, at hvis du sidder indenfor de nærmeste 5-7 rækker af bordet, kommer du formentlig også med på TV-transmissionen på et tidspunkt, så tag ikke tøj på, som du ikke vil ses i.
- Der klappes gerne efter gode stød.
- Man kommer normalt ikke med tilråb til spillere. Det kan dog ske, særligt ved de afgørende kampe i en turnering. Hvis man virkelig ikke kan holde sin kæft, så lad i det mindste være med at forstyrre, mens en spiller er ved at planlægge eller udføre sit stød.
3. Må man spise/drikke inde i salen?
Det er som regel tilladt af medbringe øl, sodavand og chips fra barerne i foyeren. En markant undtagelse er dog ved VM i Snooker i the Crucible i Sheffield, hvor der er nogle restriktioner så bl.a. øl er forbudt i salen
4. Må man tage billeder?
Som regel ikke under selve kampen, men gerne før spillerne begynder, og som regel også når vinderen kåres efter finalen. Hvis man alligevel tager billeder under kampen, kan man forvente påtale fra en sur vagt eller i værste fald at blive smidt ud af selveste dommeren.
5. Må man have mobiler med ind til kampene?
Til finalerne i de store turneringer kan dommeren bede folk om at slukke fx mobiler helt, mens det som regel er nok at sætte dem på lydløs. Se også 4’eren om billeder. Generelt kan man sige, at jo tættere man sidder på spillerne, jo mere hensyn bør man tage i forhold til at undgå forstyrrelser. Både af hensyn til spillerne og til TV-transmissionen.
6. Kan man møde spillerne?
Til nogle turneringer stiller spillerne op til fotografering og/eller autografskrivning i forbindelse med kampene. Derudover er det til fx German Masters i Berlin, VM i Sheffield og The Masters i London nogle gange muligt at købe VIP-billetter, hvor de dyreste af dem kan give adgang til “Players Lounge”, som er det område, hvor spillerne, deres gæster (fx familie og venner) og andre notabiliteter går rundt og indtager (som regel) gratis snacks og drikkevarer. Hvis man bor nær spillestedet, kan man også være heldig at støde på spillerne på hotellet – mange af dem er glade for at møde deres fans, men husk: De er mennesker som os andre, og har også ret til privatliv – så lod lige stemningen, og lad være med at forstyr dem midt i morgenmaden, for eksempel.
7. Hvor godt ser man fra tilskuerrækkerne?
Snooker er en af de sportsgrene, hvor det bedste udsyn fås på TV for kun dér, har du det fuldstændige overblik og rene vinkler. Sidder man forholdsvis tæt på bordet og en smule højere, er det dog vores erfaring, at man har et fint udsyn. Derudover er der ved de fleste turneringer TV-feed ud mod publikum, som viser de samme billeder af bordet, som også transmitteres på Eurosport og BBC. Man vil under kampen som regel skifte lidt mellem at se direkte på bordet og på TV-billedet af samme, når man sidder i en dårlig vinkel i forhold til et stød.
8. Bliver kampene kommenteret?
Det er ofte muligt at købe en lille miniradio til turneringen, som man sætter i det ene øre og som transmitterer den lokale kommentator. I England er det typisk de samme kommentatorer som speaker på BBC. Kommentarsproget vil som regel være det samme som hovedsproget i det land, turneringen foregår i. Det vil sige, i Storbritannien er det på engelsk, i Tyskland er det på tysk, osv. Radioerne koster typisk mellem 5 og 10 euro. Ved UK Championship i 2013 skiftede BBC løbende ud mellem kommentatorerne, så der kunne man få fornøjelsen af bl.a. John Virgo, Dennis Taylor, Willie Thorne, Stephen Hendry og Ken Doherty i løbet af semifinaler og finale. Til mere show-prægede kampe, fx. en række af Snooker Legends-arrangementerne, vil der ofte være en konferencier, fx. Virgo eller Taylor, som også kommenterer spillet “højlydt”, altså uden at man behøver købe et ear piece.