Selvom der har været snookerfrit på Eurosport i de seneste par uger, så betyder det ingenlunde, at snookerverdenen har stået stille. Indenfor den seneste uge er der således spillet to kvalifikationsturneringer, World Games er blevet afgjort – og World Snooker er kommet med en bemærkelsesværdig bekendtgørelse, som kan få vidtrækkende konsekvenser for snookersportens fremtid.

For at tage det sportslige først: I slutningen af juli blev der afholdt World Games i polske Wroclaw. World Games er en slags OL for sportsgrene, som ikke er med ved OL, herunder snooker og andre former for billard. Der deltog 16 spillere fra en række nationer, hvoraf de største navne var Ali Carter og kometen Kyren Wilson, som virkelig er slået igennem i løbet af det sidste år. Regerende mester var indiske Aditya Mehta, som dog måtte se sig slået i 1. runde af hjemmebanefavoritten Kacper Filipiak. Turneringen var for første gang både for både mænd og kvinder, da den havde deltagelse af belgiske Wendy Jans og den regerende verdensmester for kvinder Ng On Yee. De røg dog begge ud i 1. runde med nederlag til hhv. Declan Brennan og Michael Judge.

Den første semifinale stod mellem Ali Carter og den regerende U21-verdensmester Xu Si, og den erfarne englænder hjemtog en sikker sejr på 3-0 med breaks på 63, 52 og 61. Den anden semifinale hed Kyren Wilson mod amatørverdensmesteren fra 2016, Soheil Vahedi. Der var lidt mere spænding om udfaldet af denne kamp, som dog også endte med 3-0 sejr til den engelske spiller.

Finalen ved World Games 2017 stod altså mellem de engelske forhåndsfavoritter Ali Carter og Kyren Wilson, som begge er i verdens top 16. Wilson tog første frame med 75-0 og anden frame med 61-12. Herefter lavede Carter et fremragende 113-break, og han vandt dermed tredje frame med 113-1. Carter stod i forvejen for turneringens high break på 136, som han havde lavet i tredje frame af førsterunde-kampen mod australske Shaun Dalitz. Det var dog ikke nok til at vende kampen mod Wilson, som vandt fjerde frame, og dermed også kampen og mesterskabet, med 81-4 og et break på 77.

Kvalifikation til Indien og Belgien

I dagene efter stod den på kvalifikationsturnering til både Indian Open 2017 og European Masters 2017. Kvalifikationsturneringerne blev spillet back-to-back i Prestons legendariske Guild Hall, hvor der i tidens løb er spillet mange store snookerturneringer.

Fotografi af Ken Doherty som gør klar til at støde

En god uge for Ken Doherty, som kvalificerede sig til både Indian Open og European Masters

Den første turnering, der skulle spilles kvalifikation til, var Indian Open, som afholdes i midten af september i den indiske by Visakhapatnam. Byen har godt 2 mio. indbyggere, men ligger på Indiens østkyst, et godt stykke fra mere kendte turist- og rejsemål som New Delhi, Mumbai, Chennai og Hyderabad. Turneringen er samtidig relativt kort og med relativt små præmiepenge, hvilket tilsammen nok er en stor del af årsagen til, at mindre end halvdelen af verdens top 16 valgte at deltage i kvalifikationen. Blandt de, som faktisk forsøgte sig, var finalisterne fra World Games, Kyren Wilson og Ali Carter, men de måtte begge se sig slået af hhv. Boonyarit Keattikun og veteranen Ken Doherty. Ken Doherty røg egentlig ud af touren efter 2016/17-sæsonen efter en nærmest katastrofal mangel på resultater, men World Snooker valgte alligevel at give ham et wild card som tak for hans lange og flotte karriere. Og det var åbenbart god motivation for the Darling of Dublin, for han nåede semifinalen i sæsonens første ranking turnering i Riga i slutningen af juni, og nu er han så kvalificeret til Indian Open. Blandt de øvrige spillere, der kvalificerede sig, var John Higgins, Stuart Bingham, Anthony Hamilton, Ricky Walden, Dominic Dale og semifinalisten fra World Games, Soheil Vahedi.

Umiddelbart efter stod den på kvalifikation til European Masters, som i år bliver spillet i begyndelsen af oktober i belgiske Lommel. Ali Carter kiksede også denne gang med et nederlag på 4-0 til Mei Xi Wen. Kyren Wilson havde til gengæld genfundet melodien og vandt sikkert 4-0 mod den anden World Games semifinalist, Xu Si. Ken Doherty spillede endnu en stor kamp og slog verdens nr. 6, Barry Hawkins, i en tæt 4-3 kamp. Derudover var der ikke mindre end 12(!) kinesere (inklusive Mei Xi Wen), der kvalificerede sig til European Masters, og det er vel at mærke uden Ding Junhui og Liang Wenbo. Enkelte kvalifikationskampe bliver først spillet umiddelbart inden selve hovedturneringen begynder, som en optakt hertil. Det gælder Mark Selby mod Mark Joyce, belgiske Luca Brecel mod Sam Craigie, samt Judd Trump mod Chris Totten.

Skærmydsler i snookerens højeste organer

Desværre har den seneste uge også budt på nogle af de politiske rævekager og skænderier, som fra tid til anden dukker op og skæmmer forskellige sportsgrene. Der findes to centrale organisationer indenfor snooker-verdenen: WPBSA, World Professional Billiards and Snooker Association, er styringsorganet for professionel snooker og det har særdeles tætte bånd til Barry Hearns’ firma World Snooker Ltd., som står for de store professionelle ranking-turneringer, der vises på Eurosport. Derudover er der IBSF, International Billiards and Snooker Association, som er hovedorganisationen for amatørsnooker, og som bl.a. organiserer verdensmesterskaberne for amatører. De to organisationer har i de senere år indgået et tættere samarbejde, og WPBSA uddeler bl.a. wild cards til vinderne af nogle af IBSFs turneringer, herunder amatør-VM.

Men den 31. juli offentliggjorde WPBSA så en meddelelse, hvori de tager afstand fra og bryder båndene til IBSF, med henvisning til “upassende og ukonstitutionelle forsøg fra nogle medlemmer af IBSFs side på at kontrollere pladser i World Confederation of Billiards Sports [også kendt som WCBS, red.].” WCBS er paraplyorganisation for de forskellige billiardsporte samlet set, altså for både snooker, pool og karambole, og organisationen kæmper bl.a. for at få disse sportsgrene med ved det rigtige OL.

Det er pt. uklart, hvad der er op og ned i sagen, men tilsyneladende kan en del af årsagen findes i nogle af de beslutninger, der blev truffet på årsmødet i WCBS. På mødet, som blev afholdt ifm. World Games i Polen, blev WPBSA-formanden Jason Ferguson væltet som formand for WCBS, en post han har haft siden 2015. Degraderingen skete tilsyneladende med støtte fra IBSF, hvilket naturligt nok har påvirket forholdet mellem de to snooker-organisationer. IBSF mener til gengæld, at WPBSA har modarbejdet forsøg på at skabe en “rigtig” international snooker-organisation, og at de istedet prøver at køre sporten på rent kommercielle vilkår.

Snookerrejser.dk følger udviklingen og vi skriver mere, så snart vi har et bedre indblik i, hvad det egentlig er, der foregår. Men den første konsekvens synes at være, at vindere af de officielle IBSF verdensmesterskaber ikke længere modtager wild cards til World Snooker-turneringer eller til den professionelle tour. Hvis man ikke synes, det lyder af det store, så bør man nok kaste et blik på dette uddrag af listen over amatør-verdensmestre de seneste ca. 20 år:

 • 1996: Stuart Bingham
 • 1997: Marco Fu
 • 2000: Stephen Maguire
 • 2003 og 2015: Pankaj Advani
 • 2004: Mark Allen
 • 2006: Michael White
 • 2008: Thepchaiya Un-Nooh
 • 2009: Alfie Burden
 • 2010: Dechawat Poomjaeng
 • 2011: Hossein Vafaei
 • 2013: Zhou Yuelong
 • 2014: Yan Bingtao

Familieforøgelse

Og for at slutte med noget mere positivt: “Pistolen” Mark Allen blev far for anden gang den 28. juli, da fru Kyla fødte deres første fælles barn, Harleigh.

Allen har i forvejen en datter fra et tidligere stormfuldt parforhold med verdens førende kvindelige snookerspiller gennem mange år, Reanne Evans. Trods familieforøgelsen deltog Allen alligevel i ugens kvalifikationsturneringer, og trods et, efter eget udsagn, dårligt spil, så lykkedes det ham alligevel at kvalificere sig til både Indian Open og European Masters med sejre over hhv. Thor Chuan Leong og Daniel Wells. Han skrev om det på Twitter, hvor Neil Robertson ikke var sen til at foreslå, at Allen slet ikke var i Preston for at spille snooker men for at indhente den tabte søvn.

Tillykke til Mark Allen – både med baby og med kvalifikationen til Belgien og Indien.